به گزارش اکومتر، مسئله ناترازی برق در سالهای اخیر دیگر به چالشی جدی برای دولتها تبدیل شده است. به نظر میرسد ادامه روند فعلی ناترازی برق را در سالهای آتی به بیش از 30 هزار مگاوات ساعت در زمانهای اوج مصرف خواهد رساند.
گفتنی است؛ دولت برای کاهش خاموشیها در بخش خانگی، ظرفیت توزیع برق در بخش صنعتی را کاهش داده است. افزایش خاموشیها برخی کارخانهها و تولیدیهای کوچک را برای چند روز در هفته تعطیل کرده است. مسئلهای که علاوه بر ایجاد مشکلات اقتصادی برای این کارخانهها و تولیدیها، در بلند مدت مشکلات اقتصادی را به سایر بخشهای جامعه گسترش خواهد داد.
روایت آمار رسمی از وضعیت تولید و تقاضا برق در زمان اوج مصرف
بر اساس اعلام وزیر نیرو، ناترازی برق در زمان اوج مصرف برای سال 1403 به حدود ۲۰ هزار مگاوات ساعت رسیده است. همچین بررسی گزارش سالانه وزارت نیرو با عنوان «صنعت آب و برق»، حکایت از روند صعودی ناترازی عرضه و تقاضای برق در زمانهای اوج مصرف دارد. به طوری که این میزان از حدود 1600 مگاوات ساعت در سال 1396 به حدود 20 هزار مگاوات ساعت در سال 1403 رسیده است.
همچنین بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، کمبود منابع مالی در وزارت نیرو منجر به انباشت بدهی به نیروگاهها شده و به دلیل نبود توان مالی در آنها، طرحهای توسعهای نظیر ایجاد ظرفیتهای جدید نیروگاهی، تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر به کندی پیش میرود. همین امر موجب تشدید فاصله تقاضا و تولید در زمان اوج مصرف برق در سالهای اخیر شدهاست.
کارشناسان اقتصادی مهمترین عوامل ناترازی برق در سالهای اخیر را موارد زیر اعلام میکنند.
- عدم توسعه و سرمایهگذاری در زیرساختهای تولید برق
- صنایع مستهلک و هدررفت بالای انرژی در عمده صنایع کشور
- پایین بودن قیمت برق از هزینه تولید آن و زیان انباشته شرکت توانیر
- تنوع پایین در سبد سوختی کشور