هفته گذشته روزنامه «ایران» در گزارشی با عنوان «قیمت مرغ در آمریکا و اروپا بیش از 2 برابر ایران»، به مقایسه تورم این خوراکی در ایران، اروپا و آمریکا کرده است. این خبر با تیتر پرسروصدایی که داشت. واکنشها زیادی را به دنبال داشت.
در گزارش روزنامه ایران میخوانیم:
آمارهای 9 ماه نخست سال جاری نشان میدهد قیمت مرغ به طور متوسط در بهار سال جاری 37 هزار تومان بوده که در تابستان و پس از اصلاح ارز ترجیحی به 57 هزار تومان رسید. همچنین طی یک ماه اخیر نیز قیمت مرغ در کشورمان بین 50 تا 54 هزار تومان در نوسان بوده که این امر به معنای کاهش 13 هزارتومانی قیمت این کالای اساسی نسبت به قیمت مصوب آن است.
بااینحال قیمت مرغ عرضه شده در بازار امریکا 3 دلار و 50 سنت بوده که اگر قیمت دلار نیمایی (29 هزار تومان) را مبنای محاسبه قرار دهیم قیمت این کالای پروتئینی در امریکا 102 هزار تومان به فروش میرسد، همچنین اگر قیمت یورو نیمایی (31 هزار تومان) را مبنای محاسبه قرار دهیم مشخص میشود قیمت مرغ در کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز همان 102 هزار تومان است. این امر نشاندهنده این است که قیمت مرغ هماکنون در کشورمان با مرغ عرضه شده 50 هزار تومان کمتر از اتحادیه اروپا و امریکا است، همچنین نمودارهای قیمت مرغ طی ۹ماهه مورد بررسی منتهی به آگوست 2022 نشان میدهد قیمت محصولات کشاورزی از جمله مرغ همیشه دستخوش تغییر و نوسانی بوده که این امر در سراسر جهان امری طبیعی است.
بررسی متن فوق نشان میدهد، روزنامه ایران آگاهانه یا سهواً در نگارش و انتشار این پست اشتباهات عجیبی داشته است. از جمله این اشتباهات میتوان به بیتوجهی نویسنده به نکات زیر اشاره کرد:
- حداقل دستمزد در ایران، آمریکا و اروپا
- میزان تورم قیمت برای مصرفکنندگان در تمام بخشها
- میزان تورم مواد غذایی بهخصوص مرغ در کشورهای مورد اشاره
- مقایسه قیمت مرغ با ریال ایران برای کشورهای اروپایی و آمریکا
اکومتر در این گزارش، به نکات مغفول در گزارش روزنامه ایران میرود و با درنظرگرفتن موارد فوق، اعتبار مطالب گفته شده در روزنامه ایران را میسنجد. برای اینکه نتیجه بررسی کارشناسیتر باشد، باید همه دستمزدها و قیمت مرغ به یک واحد پولی تبدیل شود. ما در این گزارش همه دستمزدها را به دلار حساب خواهیم کرد.
حداقل دستمزد در ایران 135 دلار!
بررسیهای اکومتر نشان میدهد حداقل دستمزد در کشورهای مورد اشاره به شرح زیر است:
لازم به توضیح است، حداقل دستمزد در کشورهای اروپایی بسیار متفاوت و این کشورها از لحاظ از دستمزد به 3 گروه تقسیم میشوند. بهطوریکه بیشترین دستمزد مربوط به کشور لوکزامبورگ با حداقل درآمد ماهانه 2350 دلار و کمترین دستمزد متعلق به بلغارستان با حداقل درآمد 300 دلار است.
در مرحله بعد قیمت مرغ به دلار را خواهیم آورد؛ و در ادامه به مقایسه قدرت خرید این محصول بر اساس حداقل درآمد ماهانه مردم ایران، اروپا و آمریکا خواهیم پرداخت.
بر اساس جداول بالا، قیمت مرغ در ایران حدوداً 50 درصد کمتر از آمریکا و 33 درصد کمتر از اروپا است. اما بر اساس حداقل دستمزد، قدرت خرید مرغ برای ایرانیان یک هفتم آمریکا و یکپنجم اروپا خواهد بود؛ بنابراین نهتنها ایرانیان در این زمینه برتری نسبت به کشورهای مورد مقایسه ندارند، بلکه با تورمی بسیار بالا در حوزه خوراکیها روبهرو هستند.
مقایسه تورم مصرفکننده و تورم قیمت مرغ ایران و آمریکا
بر اساس نمودارها و جدول بالا، تورم نقطهبهنقطه قیمت مرغ در ایران 6 برابر آمریکا است. اعداد و ارقام فوق نشان میدهد، اساس مقایسه قیمت مرغ در ایران با آمریکا و نتیجهگیری بر ارزان بودن 50 درصدی در ایران نادرست و غیرمنطقی به نظر میرسد.
همچنین بر اساس دادههای سایت TradingEconomics، تورم سالانه مصرفکننده برای آمریکا 7.7 و برای ایران 52.2 درصد است. بالابودن نرخ تورم کلی موجب کاهش قدرت خرید مردم در همه بخشها نیز خواهد شد.
گزارش نادرست روزنامه ایران
بر اساس آنچه گفته شد، گزارش روزنامه ایران با تیتر «قیمت مرغ در آمریکا و اروپا بیش از 2 برابر ایران» نادرست است. زیرا بر اساس محاسبات انجام شده نهتنها مرغ برای ایرانیان ارزانتر تمام نمیشود؛ بلکه قدرت خرید مرغ بر اساس حداقل دستمزد نسبت به مردم آمریکا 7 برابر کمتر است.
از طرفی استدلال روزنامه ایران، در واقع نشاندهنده کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار است. نکته قابلتوجه در مورد افزایش قیمت دلار در ایران این است که این موضوع به دلیل اهمیت بالایی که در اقتصاد ایران دارد. موجب افزایش انتظارات تورمی و بالا قیمت سایر کالاها میشود.
البته ناگفته نماند، جهش قیمت مرغ در ماههای اخیر، به دنبال حذف ارز 4200 تومانی بوده است که بر اساس اطلاعات مرکز آمار و دادههای بینالمللی تا حدودی کنترل شده است.