مؤسسه مطالعات اقتصادی بامداد با انتشار یک اینفوگرافی به مقایسه درآمد سرانه (PCI) ایران با کشورهای همسایه پرداخته است. مطابق اطلاعات ارائه شده در این اینفوگرافی، درآمد سرانه ایران تنها از پاکستان و افغانستان بیشتر است و فاصله نجومی با امارات، قطر و کویت دارد.

آمارهای منتشر شده از سوی بانک جهانی نشان می‌دهد درآمد سرانه ملی ایران به شدت کاهش یافته و طی سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ با شیب تندی، روندی نزولی به سمت پایین را طی کرده است.

آیا اطلاعات ارائه شده در این اینفوگرافی شاخص مناسبی برای سنجش وضعیت اقتصادی این کشورها است؟

برای محاسبه درآمد سرانه تولید ناخالص داخلی کشور را بر جمعیت تقسیم کرده، عدد به دست آمده درآمد سرانه کشور است. بسیاری از کارشناسان اقتصادی معتقدند که «درآمد سرانه» یا همان (PCI) به تنهایی نمی‌تواند تصویر دقیقی از وضعیت اقتصادی مردم یک کشور ارائه دهد.

چرا توجه به میزان درآمد سرانه به تنهایی گمراه کننده است؟

برای مثال اگر اقتصاد چین و آمریکا را در نظر بگیریم، با 1.66 دلار می‌توان در چین یک نان خرید، اما همان نان در آمریکا 2.39 دلار قیمت دارد در واقع اگر فقط نان را در نظر بگیریم، قدرت خرید فردی که در چین 16 دلار درآمد دارد معادل قدرت خرید فردی است که در آمریکا، 23 دلار درآمد دارد.

به همین خاطر است که در نظر گرفتن میزان درآمد بدون توجه به برابری قدرت خرید می تواند گمراه کننده باشد و باعث بروز خطا در مقایسه عملکرد اقتصادها بشود.

برای بررسی وضعیت اقتصادی مردم بهتر است «سرانه تولید ناخالص داخلی بر مبنای ارزش برابری قدرت خرید» را مدنظر قرار دهیم. اما این شاخص به چه معناست؟

نتیجه‌گیری

همانطور که در جدول مشخص شده، با وجود اینکه درآمد سرانه ایران تقریباً نصف کشورهایی مانند عراق و ارمنستان است؛ اما بر اساس شاخص GDP(PPP)PER CAPITA وضعیت ایران بهتر است.

از طرف دیگر، هرچند درآمد سرانه قطر 22 برابر ایران است اما شاخص GDP(PPP)PER CAPITA این کشور 6 برابر ایران است. بنابران نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد که وضعیت اقتصادی مردم قطر 22 برابر بهتر از مردم ایران است.

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *