در روزهای اخیر علی سعدوندی کارشناس اقتصادی با انتشار توییتی گفته است: «سال پیش در چنین روزی دلار 26 هزار تومان بود و امروز 46 هزار تومان، سال پیش حداقل دستمزد 98 دلار بود و امروز به 90 دلار کاهش یافت. سال پیش شارلاتانهای پوپولیست ادعا کردند دستمزد کارگران را 56 درصد افزایش دادند درحالیکه این گرگ سالهاست که با گله آشناست. گرگ لندننشین به نام محرومان جیبمان را زد.»
آیا اظهارات وی دررابطهبا قیمت دلار و میزان دلاری دستمزد کارگران درست است؟
قیمت دلار بر اساس اطلاعات منتشر شده در روز چهارشنبه 25 اسفندماه 1400 برابر با 26400 تومان بوده است؛ همچنین بر اساس تصمیم شورایعالی کار و تصمیم هیئت دولت حداقل دستمزد ماهیانه 2 میلیون 655 هزار تومان تعیین شده بود؛ بنابراین باید گفت میزان حداقل حقوق در سال گذشته حدود 100 دلار بوده است.
همچنین قیمت دلار در روز انتشار این توییت 45106 تومان بوده است، از طرفی حداقل دستمزد تعیین شده در سال جاری با 57.4 درصد افزایش، 4 میلیون و 179 هزار تومان بوده است؛ بنابراین باید گفت که میزان حداقل حقوق در سال جاری 92 دلار است؛ در نتیجه محاسبات سعدوندی حدوداً درست است.
جمعبندی
اما این مسئله که آیا افزایش حداقل دستمزد میتواند موجب افزایش تورم شود یک موضوع پر مناقشه در اقتصاد ایران بوده و کارشناسان نظرات متفاوتی دررابطهبا آن بیان میکنند. به طور مثال، حامیان کاهش روند افزایش دستمزد اعتقاد دارند که افزایش دستمزدها باعث تورم میشود. این در حالی است که در مقابل برخی کارشناسان باور دارند که برخلاف این ادعاها، سهم دستمزد در هزینه تمامشده بسیاری از مشاغل بسیار اندک است و صنایع میتوانند با افزایش بهرهوری هزینههای خود را کاهش دهند نه آنکه دستمزد کارگران را بهعنوان سادهترین راه کاهش هزینههایشان تلقی کنند.
بهطورکلی در بسیاری از مقالات اقتصادی چاپ شده در ایران، به بررسی رابطه علی بین نرخ تورم و حداقل دستمزد در اقتصاد ایران از دیدگاه تجربی طی سالهای مختلف، پرداخته شده است. بر اساس ادبیات اقتصادی، ارتباط تنگاتنگی میان نرخ تورم و حداقل دستمزد وجود دارد برخی از صاحبنظران اعتقاد به افزایش تورم به دلیل افزایش در حداقل دستمزد دارند و در مقابل، گروهی دیگر افزایش تورم را دلیل افزایش حداقل دستمزد ارزیابی میکنند.