آمارهای اقتصادی دستاویز سیاسیون
انتشار و اعلام آمارهای اقتصادی کشور مثل تورم، همیشه محل بحث و اختلافنظر بین کارشناسان و رسانهها بوده است. طبق حافظه تاریخی مردم ایران، فعالان سیاسی همواره سعی داشتند تا با استناد به آمارهای اقتصادی عملکرد خود را قابل دفاع جلوه داده و دیگران را مورد پرسش قرار دهند.
بخشی از مناظرات دهمین دورهٔ انتخابات ریاستجمهوری در سال 1388
اما در روزهای گذشـته انتشار آمار تورم تیرماه تـوسط مرکز آمار، بار دیگر مـوجی از اخبار و واکنشهای متفاوت را در پی داشته است. بـرخی از رسانههای مخالف دولت با اسـتـنـاد بــه آمــار تــورم نـقـطـهای (مقـایسه سطح قیمت کالا و خدمات در تیرماه امسال نسبت به تیرماه ســال 1400) عملکـرد دولت را فاجعهبار خواندند.
از سوی دیگر رسانههای حامی دولت با استناد به آمار تورم ماهانه (مقـایسه سـطح قیمت کالا و خدمات در تیرماه امسال نسبت به خردادماه سال 1401)، روند تورم را کاهشی عنوان کردند و حتی به ذکر برخی دلایل آن پرداختند. بـه تیتر خبرگزاری فارس توجه کنید: «چرا تورم ماهانه تیرماه کاهش یافت؟»
البته مخاطبان رسانهها با مشاهده وضعیت قیمت کالا و تصور عمومی محاسبه تـورم (مـقـایـسه قیمتهای امروز با سال قبل) مـعـمـولا این گزاره که تورم مـاهانه کاهــش یافته است را نمیپذیرند و آن را یک فریب میدانند. از طرف دیگر طرفداران دولت نـیـز بـا اسـتناد بـه کاهش تورم ماهانه، نوع موضعگیری رسانههای دیگر را جوسازی میدانند.
بالاخره تورم تیرماه کاهشی بود یا افزایشی؟
آمارهای منتشر شده توسط مرکز آمار نشان میدهد که هیچکدام از طرفها، به موضوع خلاف واقعی اشاره نمیکنـنـد و بهتر است بگوییم تنها از زاویه مورد علاقه و احتمالا در جهت منافع خود به موضوع نگاه میکنند. در واقـع هم افزایش 54 درصدی تورم نقطه به نقطه که از سـال 76 تـاکنـون سـابـق نـداشـتـه، صـحـت دارد و هـم کـاهش 7.6 درصدی تورم ماهانه تیرماه نسبت به خرداد1401.
در پایان باید گفت که افزایش قابل توجـه تورم نقطه به نقطه تا حد زیادی مـتأثر از اجرای طرح یارانهها و آزادسازی قیمت کالاهای اساسی بوده است که احتمالاً در ماههای آتی نیز ادامهدار خواهد بود. اما نکته امیدوارکننده این است که تورم مـاهانـه رو بـه کاهش است که به نوعی نـشاندهنده پایان اثر تورمی طرح یارانهها است و در صورت کنترل نقدینگی، این روند ادامهدار خواهد بود.