اخیراً سایت خبری انتخاب در گزارشی با تیتر «تنها ۲ درصد مردم با اینترنت کار می‌کنند؛ فقط برای این ۲ درصد، اینترنت را به مساله اصلی کشور بدل کرده‌اید؟»، اظهارات حمیدرضا ترقی، قائم‌مقام حزب مؤتلفه اسلامی را منتشر کرده است.

در قسمتی از اظهارات حمیدرضا ترقی می‌خوانیم:

در حال حاضر فقط ۲ درصد از مردم با اینترنت کار می‌کنند، تمام اقتصاد کشور از طریق اینترنت انجام نمی‌شود و ۹۸ درصد در جای دیگری است. فقط برای ۲ درصد به مسئله اصلی کشور آن را بدل می‌کنید؟

انتشار این گزارش، بازخورد‌های فراوانی در فضای مجازی و رسانه‌های کشور داشت. اما منظور از قائم‌مقام حزب مؤتلفه اسلامی از جمله «فقط ۲ درصد از مردم با اینترنت کار می‌کنند» چیست؟ از طرفی ضریب نفوذ اینترنت در ایران به چند درصد رسیده است؟

مرکز پژوهشی بتا: بیش از 2 میلیون کسب‌وکار اینستاگرامی

مرکز پژوهشی بتا در گزارشی که در مهرماه امسال منتشر کرده بود؛ تعداد کسب‌وکارهای فعال در اینستاگرام را بیش از 2 میلیون اعلام کرده بود. این آمار شامل کسب‌وکارهای رسمی (دارای نشان اعتماد الکترونیک) و غیررسمی است.

مردم-اینترنت265

وزارت صمت:600 تا 800 کسب‌وکار دارای اینماد

از طرفی امین کلاه‌دوزان سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اعلام می‌کند:

مطابق آمارهای سال ۱۴۰۰ جمع گردش مالی رسمی تجارت الکترونیک کشور یک هزار و ۲۳۰ همت (هزار میلیارد تومان) است؛ این آمار مربوط به شرکت‌ها و کسب‌وکارهایی است که نزد وزارت صنعت، معدن و تجارت شناسنامه داشته، «اینماد» گرفته یا عضو اتحادیه هستند.

وی ادامه داد:

تخمین زده می‌شود بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار نفر در اینستاگرام صفحه تجارت الکترونیک داشته باشند که بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار شغل را شامل می‌شود. بیش از ۹۵ درصد تجارت و کسب‌وکار الکترونیکی غیررسمی در کشورمان در اینستاگرام اتفاق افتاده و شبکه اجتماعی اثرگذار دیگری در عمل وجود نداشت و پیش‌بینی می‌شود تا پایان امسال دست‌کم ۱۵ درصد رشد در این حوزه شاهد باشیم.

همچنین امیرحسین اسدی مدیرکل دفتر خدمات کسب‌وکار وزارت صنعت، معدن و تجارت دراین‌خصوص گفته است:

متأسفانه، مرجع آماری نداریم و ازآنجاکه بسیاری از کسب‌وکارهای فعال در اینستاگرام مجوز محور نبوده‌اند آمار دقیقی هم از آن‌ها نداریم؛ لذا بر اساس آمار متفاوتی از 300 هزار تا 3 میلیون کسب‌وکار در اینستاگرام، وجود دارد.

بررسی کامل اظهارات حمیدرضا ترقی، نشان می‌دهد، منظور وی از جمله «فقط ۲ درصد از مردم با اینترنت کار می‌کنند»، محدود به فعالان اقتصادی است و همه کاربران اینترنت را مدنظر ندارد؛ زیرا ترقی در ادامه اظهاراتش با اشاره به اقتصاد کشور و عدم وابستگی 98 درصد آن به اینترنت، این مسئله را تأیید می‌کند. اما همین مسئله‌ هم خالی از اشکال نیست.

عموم مشاغل ایجاد شده در فضای مجازی به‌خصوص اینستاگرام، مربوط به مشاغل خانگی بوده که درصد زیادی از تولید ناخالص را شامل نمی‌شود، اما در برگیرنده افراد زیادی می‌شود؛ از طرفی دیگر بخش‌های اقتصاد نیز به‌صورت غیرمستقیم با اینترنت سروکار دارد، به‌طوری‌که ارتباط با فعالان اقتصادی خارجی عموماً در بستر‌های بین‌المللی انجام می‌شود. همچنین اگر 2 میلیون کسب‌وکار را در فضای مجازی در نظر بگیریم، قطعاً تعداد افراد تحت‌تأثیر اینترنت بیشتر از این اعداد و ارقام اعلامی خواهد بود.

بر اساس آخرین گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور، مجموع مشترکان اینترنت ثابت و سیار در کشور را بیش از ۱۱۳ میلیون نفر اعلام کرد. در واقع ضریب نفوذ اینترنت در کشور ۱۳۴ درصد است.

گفته گمراه‌کننده عضو حزب مؤتلفه

بر اساس آنچه گفته شد، علاوه بر گمراه‌کننده بودن تیتر گزارش سایت انتخاب، اظهارات قائم‌مقام حزب مؤتلفه اسلامی، گمراه‌کننده است؛ زیرا اظهارات ترقی جامع نبوده و دربرگیرنده تمام افراد با فعالیت اقتصادی و غیراقتصادی در فضای مجازی نیست.

از طرفی مقایسه انجام شده منطقی به نظر نمی‌رسد، اگر به فرض تعداد مخاطبان و کاربران فضای مجازی کشور را قابل‌توجه ندانیم، نمی‌توان نتیجه‌گیری کرد مسئله مهمی در کشور نیست. مثلاً تعداد مخاطبان سینما کاهش داشته، پس باید سینما‌های کشور تعطیل شود.

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *