در روزهای اخیر محسن شکراللهی، مدیرکل دفتر لوازمخانگی وزارت صمت گفته است:
«با یک حساب سرانگشتی با ۵۰ میلیون تومان میشود یک جهیزیه ایرانی که در آن تلویزیون و ماشین لباسشویی هم موجود باشد تهیه کرد.»
بر اساس اظهارات وی بیش از ۹۰ درصد از جهیزیه توسط کالای ایرانی قابل تهیه است و با یک حساب سرانگشتی با ۵۰ میلیون تومان میشود یک جهیزیه ایرانی که در آن تلویزیون و ماشین لباسشویی هم موجود باشد تهیه کرد.
بهطورکلی جهیزیه یا جهاز در میان عموم مردم به اسباب و لوازم منزلی گفته میشود که زوجین قبل از عروسی میبایست جهت شروع زندگی مشترک تدارک ببینند؛ کالاهایی مانند تلویزیون، گاز، فرش، یخچال، مبلمان و … معمولاً شامل لوازم موردنیاز جهیزیه میشوند. البته بسیاری از افراد در فضای مجازی و جمعهای خانوادگی میگویند که خرید و تهیه جهیزیه بسیار سخت شده است؛ از طرفی وضعیت جاری اقتصادی و مشکلات معیشتی مردم به هیچ وجه قابل توجیه نیست؛ اما برای بررسی اظهارات این مقام دولتی باید به این مسئله توجه کرد که او در مورد کیفیت و نوع جهیزیه اطلاعاتی ارائه نکرده است.
برای درستیسنجی اظهارات مدیرکل لوازمخانگی وزارت صمت باید به این نکته توجه کرد که احتمالاً منظور وی از «جهیزیه» تنها لوازم برقی و الکترونیکی بوده و دیگر وسایل مرسوم برای جهیزیه مدنظر وی نبوده است؛ چرا که محسن شکراللهی مقام مسئول در حوزه لوازمخانگی بهمانند یخچال، تلویزیون و دیگر لوازم برقی است.
برای بررسی ادعای وی سعی میکنیم چند سبد گوناگون از لوازم برقی را مورد بررسی قرار دهیم؛ چرا که به طور معمول دهکهای گوناگون درآمدی، سبد کالایی متفاوتی را برای خرید لوازم منزل در نظر میگیرند.
با درنظر گرفتن ارزانترین کالای موجود در بازار که جز کالاهای دارای کیفیت پایین ایرانی هستند، هزینه خرید ارزانترین جهیزیه لوازم برقی ایرانی کمی بیشتر از 32 میلیون تومان است و در صورت درنظر گرفتن کالای ضروری برقی یعنی حذف مایکروفر، ظرفشویی، چرخگوشت و … هزینه 18 میلیون و 700 هزارتومانی برای جهیزیه در نظر گرفته میشود.
اما با فرض خرید کالای پرفروش ایرانی (بر اساس سایتهای فروش لوازمخانگی) در اقلام ضروری شاهد هزینه 52 میلیون تومانی برای خرید کالاهای برقی جهیزیه هستیم.
همچنین بررسی برخی مؤسسات خیریه نشان میدهد که با هزینه کمتر از 30 میلیون تومان میتوان یک جهیزیه کالای ضروری شامل لوازم برقی و غیر برقی را تهیه کرد. باوجوداینکه اظهارنظر مدیرکل دفتر لوازمخانگی وزارت صمت درست است، اما لوازمخانگی سبد مدنظر این مقام مسئول دارای کیفیت مناسبی نبوده و بسیاری از خانوادههای ایرانی خواستار خرید کالاهای جدیدتر و بهتری هستند.
از طرف دیگر چون جهیزیه شامل کالاهای دیگری مانند مبلمان، سرویس خواب و … نیز میشود نمیتوان گفت که هزینه جهیزیه برای زوجهای جوان کمتر از 50 میلیون تومان است؛ بنابراین اکومتر اظهارات مدیرکل دفتر لوازمخانگی وزارت صمت نیمه درست ارزیابی میکند.