به گزارش اکومتر؛ بر اساس دادههای مرکز آمار ایران و اداره آمار و کار آمریکا، از فوریه 2020 تا جولای 2024 بیشترین افزایش شاخص قیمت مصرفکننده برای ایران در گروه کالایی خوراکیها بوده است. در صورتی که بیشترین افزایش تورم در آمریکا برای گروه کالایی حمل و نقل بوده است.
همچنین قیمت مواد غذایی و آشامیدنی برای ایران در 3 سال گذشته 500 درصد افزایش داشته است. اما تورم خوراکیها در آمریکا تنها 25 درصد افزایش داشته است.
کارشناسان حذف ارز 4200 تومانی در اردیبهشت سال 1401 را از اصلی ترین عوامل افزایش قیمت خوراکیهای در ایران معرفی میکنند. وابستگی به واردات برای تأمین کالاهای اساسی، مسئلهای است که موجب میشود؛ نوسانات قیمت ارز به سرعت بر قیمت خوراکیها اثرگذار باشد. درواقع سرعیتترین عامل اثرگذار بر افزایش تورم در ایران، قیمت ارز است.
گفتنی است؛ عوامل دیگر نظیر نقدینگی و حجم پول در گردش در بلند مدت بر شاخص تورم اثرگذار است. در واقع اقدامات دولت جهت اصلاح شاخص نقدینگی نمیتواند در کوتاه مدت تورم را کاهش دهد. بر اساس آمار بانک مرکزی روند رشد نقدینگی در ایران بعد از طی مسیری صعودی بین سالهای دهه 90 و ثبت رکورد 40 درصدی، مسیری کاهشی را ادامه داد و به زیر 25 درصد در سال 1403 رسیده است.