علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت:
“برای دومین ماه متوالی تراز تجاری کشور مثبت شد و صادرات غیرنفتی بر واردات پیشی گرفت. با تکیه بر ظرفیتهای داخلی و استفاده از دیپلماسی اقتصادی، تحریمها از درون خنثی میشود.”
این اظهارنظر البته به شدت حاشیهساز شد؛ برخی از کاربران فضای مجازی معتقد بودند با توجه به افزایش قابل توجه قیمت کالاهای اساسی در دو ماه اخیر، صحبت از خنثیسازی تحریم توسط دولت ادعایی عجیب است. اما فارغ از این موضوع، آیا ادعای سخنگوی دولت مبنی بر مثبت شدن تراز تجاری برای دومین ماه متوالی صحت دارد؟
تراز تجاری چیست؟
تراز تجاری نسبت درآمدی صادرات یک کشور نسبت به واردات آن را نشان میدهد و از جمله مهمترین متغیرهای نشاندهنده وضعیت تجارت بینالمللی کشور است. به گونهای که بهبود آن، میتواند نقش اثرگذار در ارزش پول ملی داشته باشد. تراز تجاری ایران در 2 سال گذشته منفی 4میلیارد دلار بوده است؛ به عبارت دیگر میزان واردات کالا 4 میلیارد دلار بیشتر از صادرات غیرنفتی بوده است.
آیا ادعای سخنگوی دولت صحت دارد؟
بررسی آمار و ارقام ارائه شده از سوی گمرک نشان میدهد، هر چند تراز تجاری 2ماهه ابتدایی سال 1401 مثبت 401میلیون دلار بوده است، اما تراز تجاری در اردیبهشت ماه منفی شده است؛ با این حال با توجه به تراز تجاری مثبت فروردین ماه در مجموع تراز تجاری کشور مثبت بوده است.
توئیت گمراهکننده سخنگوی دولت
بنابر اطلاعات گفته شده میتوان نتیجه گرفت که اعلام خبر (مثبت شدن تراز تجاری برای دومین ماه متوالی) از سوی سخنگوی دولت گمراهکننده است؛ چرا که سخنگوی دولت، منفی شدن تراز تجاری در اردیبهشت را به نوعی از مخاطب خود پنهان کرده است. بنابراین برای هرگونه نتیجهگیری در خصوص ادامهدار بودن بهبود تراز تجاری باید منتظر انتشار آمار خردادماه از سوی گمرک باشیم.
اما در مورد نظر منفی کاربران شبکههای اجتماعی هم باید به این نکته اشاره کرد که قطعاً مثبت شدن تراز تجاری در کنار اتخاذ سیاستهای مربوط به کنترل نقدینگی و تورم و انجام اقدامات لازم، هرچند اثر دفعتی ندارد اما به مرور زمان، قطعاً موجب تقویت ارزش پول ملی خواهد شد.